עומק שדה


עומק שדה הוא מושג בצילום ובתכונות וההתנהגויות המתארות את האור והוא המרחב בתמונה שנמצא בחדות המציין תחום המרחקים סביב מרחק המוקד.
יש שלושה גורמים המשפיעים על עומק שדה והם:
1. מפתח הצמצם - הוא מושג המבטא את היחס בין אורך המוקד של עדשה לבין קוטר החור דרכו עובר האור בעדשה. ככל שהצמצם סגור יותר (כלומר מספר F גדול- למשל: F16), כך עומק השדה הטבעי שהעדשה יכולה להפיק הוא גדול יותר או עמוק יותר. וככל שהצמצם פתוח יותר (כלומר מספר F קטן- למשל: F1.4), כך עומק השדה הטבעי שהעדשה יכולה להפיק הוא קטן יותר או רדוד יותר.

מקור התמונה




2.מרחק מהאובייקט- ככל שהמרחק בין העדשה לבין האובייקט הוא גדול יותר, כך עומק השדה הטבעי שהעדשה יכולה להפיק הוא גדול יותר או עמוק יותר. וככל שהמרחק בין העדשה לבין האובייקט הוא קטן יותר, כך עומק השדה הטבעי שהעדשה יכולה להפיק הוא קטן יותר או רדוד יותר.
לדוגמה - בתצלום המצורף, הצלם נמצא מאוד קרוב לשקית השוקו והיא נמצאת בטווח החדות, שאר התמונה לא נמצא בחדות. עומק השדה - קטן.
מקור התמונה



3.שדה ראייה (אורך מוקד) - ככל שאורך המוקד של העדשה הוא קטן יותר, כך עומק השדה הטבעי שהעדשה יכולה להפיק הוא גדול יותר או עמוק יותר. וככל שאורך המוקד הוא גדול יותר, כך עומק השדה הטבעי שהעדשה יכולה להפיק הוא קטן יותר או רדוד יותר.
טווחי העוצמיות מתחלקים לשדה ראיה - רחב, שהוא מעבר לשדה הראיה האנושי (רחב יותר), נורמאל - שמדמה שדה ראיה אנושי וטלה - מהמילה "טלסקופ" - מקרב מאוד עצמים מרוחקים.
למשל, בתצלום הבא הצלם עשה שימוש בעוצמית טלה ונראה כי רק החתול נמצא בחדות - עומק השדה קטן.
ואותו הדבר גם לגבי התמונה עם הדוב
מקור התמונה
מקור התמונה






וכאן אני רוצה לספר על על תרגיל בצילום עומק שדה שעשיתי בסטודיו בתמונות רואים:



צמצם גדול- F11 צמצם פתוח



צמצם קטן- F32 צמצם סגור






תגובות

רשומות פופולריות